Ergen
Ergen Terapisi Nedir?
Hayatımızda iz bırakan belki de en önemli dönemlerden birisi ergenlik dönemidir. Kişiliğimizin yavaş yavaş şekillenmeye başladığı, kendimizi keşfettiğimiz, çevremizi ve kendimizi tanıdığımız dönem. Yaşamın her döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde de bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu bazen ergenin doğrudan kendisini bazen de hem kendisini hem de çevresini etkilemektedir. Ergen Terapisi ergene ve ailesine sorunlarıyla baş edebilmeleri için yardımcı olmaktır.
Ergen Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Ergenlik dönemindeki her birey veya ergenlik döneminde çocuğu olan her aile danışmanlık hizmetinden faydalanabilir. Ergen veya aile doğrudan sorun yaşadığı dönemde terapiden yararlanabileceği gibi, bu dönemi daha sağlıklı atlatabilmek adına da terapiden faydalanabilir.
Ergen Terapisi Nasıl Yapılır?
Ergen görüşmesinin başlıca amaçları olası sorunun ne olduğunu anlamak, ergenle terapist arasında iş birliğine dayalı bir güven ilişkisini kurmaktır. Ergen görüşmesi ilk görüşmede ebeveynlerle görüşmeyi de içerir. Terapinin ilk seanslarında ergen, birinin onun duygularını duymaya ve anlamaya çalıştığı deneyimi edinir. Giderek zaman içinde o sorunu çözmek için mutlaka bir yol bulunacağı duygusu geliştirir. Terapist ilk başlarda kendisi ergenin bakış açısını anlamaya çalışacağı bilgisini verir.
Terapist ergenin ilgi alanlarını amaç ve isteklerini, aynı zamanda ergenin ailesine ve topluma karşı sorumluluklarının neler olduğunu ve bu sorumlulukların bilincine varıp kabul etmesinde ergene destek verir ve rehberlik eder.
Bazı ergenler iletişime açık konuşkan ve görüşmenin amacının fazlası ile farkında olabilir. Diğer bir grup ergen ise utangaç, suçlu ya da savunmacı olabilir. Uzmanın terapinin ilk başlarında amacı varsa bu tarz dirençleri ortadan kaldırmaktır.
Kimler Ergen Terapisi Yapabilir?
Psikoloji formasyonu almış, temel danışmanlık becerilerine sahip ve ergenlik konusunda çeşitli eğitimlerini tamamlamış uzmanlar ergen terapisi yapabilir.
Ergen Terapisi Kaç Seans Sürer?
Terapi süreci ergenin ya da ailesinin terapiye geliş amacına göre değişebilmektedir. Ergenlik dönemi direncin en yoğun olduğu dönem olduğu için birkaç seans sadece terapistle ergenin güven ilişkisi kurabilmesiyle geçmektedir. Ergenlerle yapılan terapiler ortalama 8-16 seans arası sürebilmektedir.